Söke Fotoğrafları

DSC00010

Söke'nin İlk yerleşimi PDF Yazdır e-Posta
Administrator tarafından yazıldı.   
Perşembe, 18 Ağustos 2011 18:04

1451 - 1481 yılları ara­sında otuz yıl saltanatta kalan yedinci padişah ikinci Mehmet zamanında

Aşağı Menderes Havzası Sempozyumu adlı eserde Sayın Cahit Telci (15. ve 16. yüzyıllarda Söke ve Çevresi) başlığını taşıyan bil­gilerde; 15. asırda Söke'ye ait rakamsal bilgilerin bulunmadığı fa­kat bu yerleşim yerinin bir köy olarak bulunduğunu yazmakta­dır.

Bizim yaptığımız araştırmalara göre hiç bir yazılı kaynak Söke Şehrinin tam olarak yerleşim yerini bildirmemektedir. Buna rağ­men Söke'nin bugünkü Söke Şehrinin Tek Kışla denilen yerde ilk defa kurulduğunu, Menderes Nehrinin sularının taşması ile kö­yün sık, sık su baskınına uğraması sebebiyle SU KÖYÜ olarak isimlendirildiğini, bu ismin daha sonraki yıllarda, çevre köylerin ürünlerini buraya getirip sattıklarını, büyük bir pazar yerinin ku­rulması, bol alışveriş olması ve evlerinin beyaz taşlardan yapıl­ması gibi nedenlerle SUKÖYÜ isminin AKÇAŞEHİR olarak söylen­meye başlandığını okuduklarımıza ve duyduklarımıza göre, bu konuyu inceleyenlerin böyle bildiklerine hem fikir oldukları kanı­sındayız.

Sayın Cavit Telci'nin adı geçen eserin 20. sahifesinde verdikleri rakamsal tablo ve bilgiler cidden güzel bir araştırmanın yapıldığı­nın bir örneğini vermektedir.

Bu tabloda 1473-1477 yıllarında Söke ile beraber verilen çevre köylerinin hepsinin isimlerinin tam karşılıklarını bulamıyoruz. Bu tabloda Söke Köyü, Akçaşehir Köyü ayrı, ayrı yazılmış, bahse­dilen bu iki ismin ne olduğunu tam olarak kavrayamıyoruz. Ak­çaşehir var iken Söke var mı idi, bu iki isim birbirleri ile nasıl tam olarak ilgili idi bilemiyoruz. Söke mi yoksa Akçaşehir mi önce ku­ruldu, buna da açıklık getirilmedi.

1473-1477 yıllarında bu eserdeki Söke ve çevresindeki köyler hakkında şu isimlerle karşılaşıyoruz.

SAVCI DA

22 Nefer

18 Hane

4 Mücerred

AKÇAŞEHİR de

77 Nefer,

61 Hane

16 Mücerred

KÖMENOS da

109 Nefer

89 Hane

20 Mücerred

TIRHA da

65 Nefer,

54 Hane

11 Mücerred

ÇANLU da

86 Nefer

71 Hane

15 Mücerred

KEMER de

109 Nefer

88 Hane

21 Mücerred

ADİL, ÇAKIRLU, BÖĞÜRTLEN, TRABUZ, SERGÜNÜZ, YENİCE, KIZILCAKOY ve CEMAAT-İ KIZILCAKOY gibi köylerin Söke'nin çevresindeki köyler olmadığı için bu köyler hakkında rakamsal bilgiler tabloda gösterilmemiştir

Not: Tek Kışla Mevkii nerededir. Bügün Söke-Yenidoğan-Savuca üçkeninde bulunan Askeri Birlik sınırlarında, güney bölümünde askeri eğitim sahalarının bulunduğu bölge, Eski Özbaşı Köyü yolunun, Söke-Milas Karayolu girişinin yaklaşık 1 km sonrası sağ tarafta kalmaktadır.{/joso