Söke Fotoğrafları

DSC00010

Küçükbaş Hayvanlar PDF Yazdır e-Posta
Administrator tarafından yazıldı.   
Pazar, 28 Ağustos 2011 14:24

ÇİFT TIRNAKLI)   KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR

Söke ve çevresinde bu cins hayvanların başlıcaları Koyun ve Keçi denilen canlılardır. Bu hayvanlar, büyükbaş hayvanlara nazaran daha çok iklime bağlı yönleriyle daha naziktirler, çabuk hastalanır ve kitle halinde ölürler. Bu hayvanların geçimleri bilhassa koyunlar geniş düzlük ova, mera ve çayırlıkların hayvanlarıdırlar. Keçiler bilhassa engebeli arazi­lerde daha çok beslenmektedirler. Bu hayvanlar, et, süt, yünleri sebebiyle ekonomiye büyük katkı sağlarlar.

KOYUN:

Çevremizde genellikle yerli cins koyunlar beslenmektedir. Bölgede yapılan or­talama sayıma göre koyun cinsi bu hayvanların sayımı 12.000 kadardır. Bu hayvanlar KU­ZU, KOYUN ve KOÇ diye sınıflandırılmaktadır, altı aylık olan küçüklerine kuzu, bu yaştan büyük olanlara KOYUN, damızlık olarak kullanılan erkek cinsine KOÇ ismi verilmektedir. Fakat otlak ve mera'ların çevremizde azalması, suni gübreleme usulleri ile yapılan tarım çalışmaları bu hayvanların gün geçtikçe azalmasına sebep olmaktadır.

Bir diğer faktör, alınan hayvancılık kredilerine uygulanan faizlerin de yüksek oluşu, halkın ödeme gücünü zorladığından hayvancılığın gelişmesine engeldir.

KEÇİ:

Söke ve çevresinde bilhassa dağ köylerinde, yamaç, engebeli arazilerde besle­nen bu hayvan cinsinin ortalama olarak adedi 13.000 kadardır. Keçi cinsi yapılan incelemeye göre koyun cinsi hayvanlardan biraz daha fazladır.

Keçi, koyundan daha çok tabiat şartlarına dayanıklı bir hayvandır. Çevremizde yetiştiri­len keçiler cins itibariyle Kıl Keçisi cinsinden olan canlılardır. Bu keçilerin damızlık erkek cinslerine TEKE ismi verilmektedir. Bağlık, bahçelik, fidanlık bölgelerde bu cins hayvanların zararları çoktur. Koyunlara nazaran daha çevik bir vücut yapısına sahip olan keçiler, iki ayakları üzerine kalkıp, ağaçların taze filizlerine, genç dallarına fazla zarar vermektedirler.

Daha önceki bölümlerde anlattığımız sebepler yüzünden, bu cins hayvanlarında sayı­ları artık azalmaya yüz tutmuştur. {