Söke Fotoğrafları

DSC00010

Orman Yapısı PDF Yazdır e-Posta
Administrator tarafından yazıldı.   
Pazar, 28 Ağustos 2011 14:19

Söke ve Çevresindeki bitkileri aşagıdaki şekilde Sınıflandırıp, İncelemeyi uygun bulduk.Yaptığımız sınıflandırmada Ekonomik yönü daha ön plana çıkardık.

a) ORMAN BİTKİLERİ (ÇOK YILLIKLAR) ENDÜSTRİ BİTKİLERİ

b) TARIM BİTKİLERİ (KÜLTÜR BİTKİLERİ)

c) YABANİ BİTKİLER

d) EKİLİ ALANLAR DIŞINDA BAHARATÇILIKTA VE TIPTA KULLANILAN BİTKİLER

e) ÇİM CİNSİ BİTKİLER

f) PARK, BAHÇE BİTKİLERİ

şeklinde bir ayırım yapılarak incelendiğinde konular arasın­daki bağlantı daha çabuk kurulacaktır. Bütün bitkiler kendi familya (aileleri) içinde bir ta­kım gruplara ayrılmaktadır. Her bitkinin yakınları, akrabaları olan bitkiler, vardır. Burada bu bitkilerin ailelerini bireylerini yazmak konumuz dışında olan bir konudur.

Bütün bitkilerin bir diğer genel özellikleri de, beslenme biçimleri; etçi. otçu, toprakçı, ha­vacı, sucu gibi, ayrıca gövdelerinin sarılgan veya tırmanıcı mı olup olmadıkları gibi durumları da dikkate alınacak konulardır.

SÖKE VE ÇEVRESİNİN BUGÜNKÜ ORMAN VARLIĞI

Söke ve çevresinde 18.058.5 Hektarlık Koruluk yani (Veremli Ormanlık) vardır. Bu verimli bölümün 4.607.5 Hektarlık bölümü KIZILCAM KORULUĞU, 721.5 Hektarlık bölümü FISTIKÇAMI KORULUĞUDUR:

Bu koruluklar yanında 30.842.0 Hektarlık bölümü Baltalık (kesilmeye elverişli) olmak üzere, Söke ve çevresinin Ormanlarının (Bütün ilçe sınırı içinde) toplamı, 48.900,5 HEK­TAR yani 489.005 Dekar (Dönüm) tutmaktadır. Bazı kayıtlarda 491.139 Dekar yazılı oldu­ğu görülmektedir.

Bu Ormanlık saha yanında 89.528.0 Hektarlık yani 895.280 Dekar (.Dönüm) hk kısmı Söke ve çevresinin Ormansız yani Tarıma müsait (elverişli olan) bölümlerini meydana geti­rir.

Söke ve çevresinin böylece Ormanlık ve Ormansız sahasının alanının 138.428.5 Hektar olduğu yani 1.384.285 Dekar  (dönüm olduğu) anlaşılıyor.

SÖKE VE  ÇEVRESİNİN  BUGÜNKÜ   ORMANLIK     ALANLARININ    BULUNDUĞU YERLER

Söke ve çevresinin Orman alanlarının bulunduğu yerler, dört büyük alanda toplanır, bu alanlar, diğer bir ifadeyle BÖLGE ORMANLIĞI şeklinde ifade edilmektedir. Bu Bölge Ormanlığı şunlardır:

a) GÜMÜŞ DAĞI KORU ORMANI :

Bu Orman, Oyuk, Durmuş veya Gümüş ismi ile anılan dağların kapladığı alanlardır.

b)OVACIK  VE DOĞANBEY  KORU ORMANI :

Söke'nin Askerî bölgesinin güneybatısındaki Kışla Tepenin sonucunda bulunan Ovacık mevkiinden (yerinden) Doğanbeyi de içine alan Koru Ormanlığı sınırlan içindeki, incelen­me konusu olan bölgedir,

c) ASLANYAYLASI, ÇAVDAR,-   DEMİRÇAY köylerinin bulunduğu alanı içine    alan Koru Ormanı bölgesidir.

d) AKBÜK YÖRESİ KORU ORMANI :

Bu bölge Akbük yöresindeki Koru Ormanlığının kapladığı alanlardır.

Bu dört Koru Ormanlığı, Söke ve çevresinin Ormancılık yönünden en önemli Orman alanlarıdır. Yukarıda isimlerini yazdığımız odunsu ve çalımsı bitkilerin çoğu bu yerlerde bu­lunmaktadır.

SÖKE VE ÇEVRESİNİN YUKARIDAKİ ORMANLIK ALANLARINDA, SIFIR METREDEN YÜKSEKLERE DOĞRU HANGİ BİTKİLERİNİN DAHA ÇOK BULUNDUĞU

Deniz seviyesi olarak kabul edilen sıfır metreden, yeryüzündeki, yamaç, alçak yayla, yüksek yayla ve dağ tepelerine yükseldikçe bitkilerin de türlerinin (cinslerinin) değişik olduğu dikkati çeker.

Her bitkinin yetiştiği yükselti değişiktir.

Bölgemizde sıfır metreden 200 metre yüksekliğe kadar olan şerit alanında    (yerlerde)  Akdeniz iklim özelliği içinde bulunan ve MAKİ TOPLULUĞU denen bitki cinsleri yer almak tadır. FUNDALIKLAR dediğimiz bitkiler karşılığında bazen Makilikler diyoruz, halbuki. Fundalık, Makilik değildir. Funda, bir bitkinin adıdır ve Maki Bitki topluluğunun içinde bulunan bir Maki ürünüdür.

SÖKE VE ÇEVRESİNİN ODUNSU ORMAN BİTKİLERİ

a) SIFIR METRE . 200 METRE yüksekliğindeki alanlar içinde bulunan bitkiler (Ormanlar)  MAKİ ÜRÜNLERİ   (AĞAÇLARI)

Funda, Pırnal Meşesi, Kermes Meşesi, Saçlı Meşe, Çınar, Dişbudak, Kavak, Ihlamur, Akçaağaç, Üvez. Defne, Çam, Sandal, Zeytin, Leylak, Delice Zeytin, Kocayemiş, Keçiboynuzu, Yabani Sarmaşık, Akça Kesme, Yabani Asma, Sakız Ağacı, Çitlenbik, Mersin, Cennet Mer­sini, Yabani Çilek, Katır Tırnağı (Poruk) Zakkum (Ayıngeç), Laden, Böğürtlen, Püren, Alıç, Saparna, Karaçalı, İncir, İğlek, Ardıç, Kocayemiş, Yabani Armut, Finike Ardıcı, Erguvan, Defne, Yabani Kekik, Salkım Söğüt, Yabangülü, Deve Dikeni, Delice Muz.

b) 1000 metreden 1050 metre ve üstündeki alan içindeki orman ürünleri (Ağaçları) Gtümüş dağında ve Karaçam Ormanlığı yalnız Davutlar'da vardır. 25-30 Hektarlık kadardır.

SÖKE VE ÇEVRESİNİN ODUNSU (DÜZ ARAZİ BİTKİLERİ)  AĞAÇLARI

Akasya, Erguvan, Karaağaç, Titrek Kavak Akkavak (Selvi), Karaselvi, Söğüt, Manolya, Salkım Söğüt, Çınar, Mimoza, Palmiye, Duvar Sarmaşığı, Kayın, Okaliptüs.

SÖKE VE ÇEVRESİNDE YETİŞEN ENDÜSTRİYEL  VE  TALİ     (İKİNCİ     DERECE) ÜRÜNLERİ  (BİTKİLERİ)

Söke ve çevresinde yetişen bitkiler içinde, Endüstri alanında kullanılanları,    Kızılcam, l Fıstık çamı, Meşe ve Çınar ağaçlarıdır. Tali (İkinci derece) önemde olan bitkiler ise Fıstık Çamı Kozalağı,   (Tohumlarından  istifade  edilir) Defne, Keçiboynuzu, Ihlamur, Alıç (Meyve suyu çıkarılır) Kekik gibi otsu ağaçlardır.

Ayrıca Kestane ağacı meyvesinden de faydalanılmaktadır.

Bu bitkiler, (ağaçlar) içinde, İlaç, Yağ, Gübre, Yem, Yakacak Sanayilerinde kullanılacak ve burada isimlerini tek, tek yazamayacağımız bitkiler çok olmasına rağmen, Söke ve çevre­sinde bir ORGANİZE SANAYİİ kurulamadığından, bu bitkilerden tam olarak istifade edilmemektedir. Bu durum Söke ve çevresinin ekonomisinin gelişmesini büyük ölçüde engellemek­tedir. Bu bakımdan çok geç kalınmış olan Söke Organize Sanayi Vakit geçirilmeden kurul­malıdır.

SÖKTAŞ, SÖKE UN, LEE ve 19 ÇIRÇIR FABRİKASI, şu anda Söke'nin başlıca sanayi ve ticaret kuruluşlarıdır. Bunlara ilâve olarak Söke'de bir Organize Sanayi kurulduğu gün, Söke'nin ekonomisinde büyük bir kalkınmanın olacağı muhakkaktır.