Söke Fotoğrafları

DSC00010

Tarım Yapısı PDF Yazdır e-Posta
Administrator tarafından yazıldı.   
Pazar, 28 Ağustos 2011 14:18

SÖKE VE ÇEVRESİNDE GENEL TARIM DURUMU

Söke tarıma dayalı çalışmaların daha çok yapıldığı bir şehirdir. Nüfusunun yüzde 70'i tarım ile uğraşmaktadır. Bu nüfus yoğunluğunun uğraştığı başlıca işler; Tarla ürünleri ye­tiştiriciliği, zeytincilik, meyvecilik, sebzecilik, bostancılık gibi ana konulardır. Bunları ileri de ayrı, ayrı göreceğiz. Bu iş konularında, pamuk, meyve, zeytin, buğday, ayçiçeği diğer ça­lışmaların önüne geçmektedir. Bu konulan daha iyi açmak için, dikili alanları, ekili alan­ları ayrı, ayrı incelemekle, sıralama yapmak gerekmektedir.

SÖKE ve ÇEVRESİNDE ÇOK YILLIK BİTKİLER (KÜLTÜR-TARIM BİTKİLERİ)

Yukarıdaki konularda yazdığım gibi, Söke ve çevresi ağaçlar yönünden zengin bir bitki topluluğuna sahiptir. Bu zenginliği korumak bizim görevimiz olmalıdır. Çünkü, BU GÜZEL ÜLKE DAİMA ONU SEVENLERİN ÖZBENLİĞİ OLARAK KALMASI GEREKEN, ATALARI­MIZIN EN KUTSAL MİRASIDIR.

Söke ve çevresinde bulunan Endüstriyel odunsu bitkileri şunlardır: KARASERVİ, SAL­KIM SÖĞÜT - KEKİK, KARAÇAM, FISTIKÇA MI, KIZILCAM, PIRNAL MEŞESİ, KERMES MEŞESİ, SAÇLI MEŞE, KESTANE, ÇINAR, DİŞBUDAK, KAVAK, IHLAMUR, AKÇAAĞAÇ, ÜVEZ, DEFNE, SANDAL, SÖĞÜT, FİNİKE ARDICI, KOCAYEMİŞ, FUNDA, KEÇİBOYNUZU, ARDIÇ, SARMAŞIK, AKÇAKESME, ZEYTİN, DELİCE ZEYTİN, YABANİ ASMA, SAKIZ AĞACI, ÇİTLENBİK, MERSİN, ZAKKUM, KATIRTIRNAĞI, LADEN, BÖĞÜRTLEN, SAPAR­NA, PÜREN, ALIÇ, KARAÇALI ERGUVAN VE İNCİR, LEYLAK, TEŞBİH, YABANİ ARMUT, CENNET MERSİNİ, İĞLEK.

Çevremizde bulunan bu bitki cinslerinin hepsi, her yerde bulunmaz. Bölgede iklim özel­liklerinin unsurları olan ışık, ısı ,su, toprak, bu bitkilerin gelişmesini hazırlayan ortamı yarat maktadır. Yukarıdaki bitkiler, hem AĞAÇ hem de Çalı cinsi içinde bulunan ayrı, ayrı üyeler­dir. Bu bitkilerin üyelerinin, önem sıraları, yeri geldikçe yazılmaya ve anlatılmaya çalışıla­caktır.

SÖKE VE ÇEVRESİNDE DİKİLİ OLAN YERLER

1993 yılı araştırmalarına gör, Söke ve çevresinde DİKİLİ YERLER 228.559 Dekardır. Bu büyük alan içinde, FİDANCILIK, MEYVECİLİK, ZEYTİNCİLİK, BAĞCILIK, İNCİRCİLİK faaliyetleri göze çarpar.

1-İLÇEMİZDE YETİŞTİRİLEN TARIM BİTKİLERİ

  • A) BUĞDAYGİLLER

1-Buğday

2-Arpa

3- Çavdar

4- Yulaf

  • B) YEM BİTKİLERİ

1-Yonca

2- Fiğ

3-Hayvan Pancarı

  • C) ENDÜSTRİYEL BİTKİLER

1-Pamuk

2-Tütün

3- Mısır (Dane)

4-Mısır (Hasıl)

5-Ayçiçeği

6-Susam

7-Patates

2-İLÇEMİZDE YETİŞEN SÜS BİTKİLERİ

İlçemizde kayda değer miktarda süs bitkileri üretilmemektedir.

3-BAHÇE BİTKİLERİ

A) MEYVELER

1- Armut

2- Ayva

3- Elma

4- Muşmula

5- Yenidünya

6- Erik

7- Kayısı

8- Kiraz

9- Şeftali

10- Vişne

11- Zerdali

12- Ceviz

13- Badem

14- Çilek

15- İncir

16- Nar

17- Üzüm

18- Zeytin

19- Limon

20- Portakal

21- Mandalina

B)SEBZELER

1- Lahana (beyaz)

2-Lahana (Kırmızı)

3-Kereviz (sap)

4-Kereviz (kök)

5-Marul (Kıvırcık)

6-Marul (Göbekli)

7-Ispanak

8-Pırasa

9-Enginar

10-Maydanoz

11-Roka

12-Tere

13-Kabak(sakız)

14- Kabak(bal)

15- Hıyar

16-Patlıcan

17-Bamya

18- Domates

19-Biber

20-Karpuz

21-Kavun

22-Fasulye

23- Börülce

24- Bezelye

25- Bakla

26- Barbunya

27- Sarımsak

28- Soğan

4- Diğer

İlçemizde  Arapsaçı, Sarmaşık, Tilkimen, Kuzu Kulağı, Ebegümeci, Tilkimen (Kuşkonmaz),Labada, Bambul, Şevketibostan gibi birçok yemek yaılabilen doğal bitkiler toplanabilmektedir.